Nasi Bohaterowie

To rolnicy, którzy rozpoczynają swoją przygodę z rolnictwem ekologicznym decydując się na proces konwersji (w 2018 lub 2019 roku) zmierzający do uzyskania certyfikatu ekologicznego. Dla gospodarstw produkujących warzywa, proces ten trwa przynajmniej dwa lata. Celem naszego projektu jest zaoferowanie im przez dwa lata wsparcia merytorycznego w formie doradztwa eksperckiego i szkoleń oraz finansowego w formie dotacji na inwestycje w gospodarstwie. Celem jest też prześledzenie drogi rozwoju tych gospodarstw, tak aby podzielić się doświadczeniami z szeroką publicznością. Mamy nadzieję, że w ten sposób zachęcimy kolejnych rolników do podjęcia tego wyzwania. Chcemy też lepiej zidentyfikować trudności i przeszkody, które sprawiają, że tak niewielu polskich rolników decyduje się na certyfikację ekologiczną.

W projekcie „Go Agri BIO” wybraliśmy pięć gospodarstw rodzinnych spośród kandydatów z całej Polski. Są to gospodarstwa o dosyć zróżnicowanym profilu. Wszystkie jednak są nastawione na produkcję warzyw ekologicznych, co było warunkiem udziału w naszym projekcie. Poniżej przedstawiamy sylwetki uczestników.