„Go Agri BIO” to projekt pilotażowy realizowany dzięki środkom przekazanym przez Fundację Carrefour. Jego celem jest promocja rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce poprzez wsparcie pięciu rolników w procesie konwersji.
Mimo rosnącej świadomości polskich konsumentów na temat żywności ekologicznej wciąż niewielu rolników decyduje się na uprawę bio. Tymczasem rolnictwo tego typu jest kluczowe dla zdrowia człowieka i naszej planety, a jak pokazują najnowsze trendy – stanie się przyszłością rynku produktów spożywczych.
Żywność ekologiczna to produkty najwyższej jakości, które nie zawierają szkodliwych dodatków i konserwantów. Analiza 343 publikacji naukowych (Barański et al. 2014 British Journal of Nutrition), potwierdza również, że rośliny z upraw ekologicznych w porównaniu do upraw konwencjonalnych zawierają mniej szkodliwych substancji, takich jak pozostałosci pestycydów, kadmu, azotanów i azotynów, a więcej związków pożądanych takich jak polifenole i witaminy (w tym szczególnie witaminę C i witaminy z grupy B). Rolnictwo ekologiczne to cały system zrównoważonego gospodarowania, zarówno w zakresie produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej.
Fundacja Carrefour, widząc potrzeby polskiego rolnictwa ekologicznego zdecydowała się przyznać grant Społecznemu Instytutowi Ekologicznemu, na realizację projektu „Go Agri Bio”. Obejmuje on pięć wybranych w procesie rekrutacji gospodarstw. Jest to wieloetapowa inicjatywa, która umożliwi rolnikom całkowite przejście na produkcję bio – otrzymają oni wsparcie finansowe, szkoleniowe, inwestycyjne i marketingowe. Równocześnie projekt jest okazją do szerokiej promocji żywności ekologicznej. Baza wiedzy stworzona na potrzeby projekty, materiały ze szkoleń, rozmowy z rolnikami o ich filozofii pracy i bieżący status procesu konwersji – to wszystko dostępne będzie na stronie.
Mamy nadzieję, że historie pięciu wybranych bohaterów projektu staną się przykładami skutecznej konwersji oraz zachęcą innych rolników to rozpoczęcia upraw ekologicznych!
Społeczny Instytut Ekologiczny
Unijne logo certyfikatu ekologicznego