Jesus Santoyo

Jesus przyjechał do Polski z Meksyku z miłości do Marty i tak zaczęła się ta rodzinna historia. Dwa lata temu zdecydowali się wyprowadzić z Krakowa, żeby dzieci miały więcej wolności i przestrzeni i zakupić sześciohektarowe gospodarstwo z domem do remontu w okolicach Gorlic. Poza rolnictwem wytwarzają prawdziwe meksykańskie tortille (rodzaj kukurydzianych placków) w ramach działalności swojej firmy „Tortilla Molino”. Zamierzają rozwijać uprawy rzadkich odmian papryki, z których wyczarowują bardzo ostre meksykańskie sosy. Część produkcji warzyw sprzedają bezpośrednio na targach i chociaż od zawsze przekonani są do ekologii, to dopiero teraz zdecydowali się na podejście do certyfikacji. Uważają, że jest to ważny element identyfikacji produktu oraz budowania zaufania pomiędzy konsumentem a rolnikiem. Czy uda się im połączyć uzyskanie certyfikatu i produkcję warzywniczą z remontem domu i rozwojem produkcji tortilli? Czy gąszcz skomplikowanych przepisów o nasiennictwie pozwoli na uprawę certyfikowanych papryczek meksykańskiego pochodzenia? Czy w naszym klimacie papryczki w ogóle urosną? Jak zaorać pole na stromym zboczu? Na te i innych wiele pytań mamy nadzieję odpowiedzieć w trakcie trwania naszej wspólnej przygody.