Dlaczego zdecydowałem się na rolnictwo ekologiczne?

Gdy szukaliśmy uczestników do projektu „Go Agri BIO”- czyli rolników, którzy chcą rozpocząć ekologiczną uprawę warzyw – kandydatów było niewielu, chociaż zapotrzebowanie na takie produkty stale rośnie, a konsumenci w dużych miastach nadal narzekają na ich niewystarczającą dostępność. Jakie są powody deficytu świeżych ekologicznych warzyw na rynku krajowym, co jest przeszkodą dla polskich producentów?
Powodów jest wiele: trudne procedury i regulacje, skomplikowany i zmienny system dopłat, brak szkoleń i edukacji, brak środków na inwestycje… Będziemy je jeszcze nie raz je analizować w kolejnych postach. Tym bardziej jednak warta uwagi jest motywacja bohaterów naszego bloga, czyli tych pięciu gospodarstw, które właśnie rozpoczynają z nami proces konwersji na rolnictwo ekologiczne. Zapytaliśmy Karola Gębkę, rolnika z województwa świętokrzyskiego i uczestnika projektu „Go Agri BIO”, jak dojrzał do tej decyzji. Tak, jak w przypadku innych rolników ekologicznych, których znamy od lat, z rozmowy wynika, że na początku jest zawsze jakaś osobista historia i przekonanie o słuszności ekologicznych metod gospodarowania ziemią, a względy ekonomiczne czy sytuacja na rynku, to dopiero kolejny element układanki.

Dodaj komentarz